Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Zaak van de maand: “Zwart” bijklussen voorkomen door middel van een nevenwerkzaamhedenbeding

“Zwart” bijklussen voorkomen door middel van een nevenwerkzaamhedenbeding

In veel arbeidsovereenkomsten is een nevenwerkzaamhedenbeding opgenomen. Zo’n beding houdt in dat de werknemer niet zomaar, zonder toestemming van de werkgever, nevenwerkzaamheden mag verrichten. In veel gevallen is daar ook een boete aan gekoppeld. Overtreedt de werknemer het nevenwerkzaamhedenbeding, dan is hij een boete verschuldigd. Ook tijdens ziekte kan een dergelijk beding nuttig zijn. In deze zaak van de maand bespreek ik een uitspraak waarin het verbod op nevenwerkzaamheden een rol speelde.

Wat speelde er?

Een medewerker werkt sinds oktober 2019 bij een taxibedrijf als taxichauffeur. In zijn arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de medewerker zonder toestemming van de werkgever geen nevenwerkzaamheden mag verrichten. Daaraan is ook een boete gekoppeld. Kort na zijn indiensttreding wordt de medewerker op staande voet ontslagen. De werkgever constateerde namelijk dat de medewerker in de avonduren, buiten werktijden, met de auto van het bedrijf taxidiensten heeft verricht als “zwarte taxi”. Daarmee heeft de werknemer in strijd gehandeld met het nevenwerkzaamhedenbeding.

Hoe oordeelde het hof?

De werkgever voert in de procedure een aantal feiten en omstandigheden aan. De werkgever beschikt over WhatsAppgesprekken tussen de medewerker en klanten, waaruit blijkt dat de medewerker taxidiensten heeft verricht. Ook heeft de werkgever het telefoonnummer van de zwarte taxidienst achterhaald. Dat bleek overeen te stemmen met het bij de werkgever bekende telefoonnummer van de medewerker. De werkgever heeft via dat telefoonnummer een taxirit geboekt om na te gaan of de medewerker inderdaad taxiritten verzorgde buiten werktijd. De medewerker verscheen vervolgens naar aanleiding van die afspraak met de bedrijfsauto van de werkgever op het afgesproken ophaaladres.

Het hof constateert dat dat de medewerker inderdaad, tegen betaling, illegale zwarte taxiritten heeft verricht met de auto van de zaak. De medewerker heeft daarmee het nevenwerkzaamhedenbeding overtreden. De medewerker moet dan ook de boete van € 5.000,- betalen vanwege de overtreding van het nevenwerkzaamhedenbeding. Het ontslag op staande voet was ook terecht.

Nut en noodzaak van het nevenwerkzaamhedenbeding

Het nevenwerkzaamhedenbeding kan voor een werkgever dus een nuttig instrument zijn om de nevenwerkzaamheden die een werknemer verricht, aan banden te leggen.

Denk bijvoorbeeld aan de medewerker in de bouw. Voor een werkgever kan het nuttig zijn om, net als dit taxibedrijf, te voorkomen dat een medewerker in de bouw in de avonduren “zwart” bijklust. Niet alleen doet een medewerker het bedrijf dan mogelijk oneigenlijke concurrentie aan, maar ook zorgt het voor een veiligheidsrisico. De medewerker kan immers in de  avonduren arbeidsongeschikt raken en je bent als werkgever dan gehouden het loon door te betalen. Ook stelt de Arbeidstijdenwet grenzen aan hoeveel een werknemer op een dag mag werken, juist om de veiligheid en rust te waarborgen.

Wijzigen van het nevenwerkzaamhedenbeding

Het nevenwerkzaamhedenbeding is dus belangrijk om ongewenste situaties tegen te gaan. Ben je met je werknemers al een nevenwerkzaamhedenbeding overeengekomen? Of wil je dit gaan doen? Houdt dan rekening met de wetswijziging die 1 augustus a.s. zijn intrede doet. Deze wetswijziging eist van werkgevers een objectieve reden om beroep te doen op het nevenwerkzaamhedenbeding.

Eerder deze week schreef mijn collega Madelein van der Velden een blogbericht over de ophanden zijnde wijziging van het nevenwerkzaamhedenbeding. Dit blogbericht maakt deel uit van een serie blogberichten over de nieuwe arbeidsrechtwetgeving die per 1 augustus 2022 in werking treedt. Daarover lees je hier meer. Je kunt je dan inschrijven voor de toekomstige blogberichten in die serie, alsmede voor het webinar over dit thema.

Conclusie

Heb je vragen over het gebruik van een nevenwerkzaamhedenbeding in de praktijk of de aankomende wetswijzigingen? Neem dan vooral contact op met Madelein van der Velden of mij, of een van onze andere arbeidsrechtadvocaten.

Deze blog is de januari-editie van de rubriek “De zaak van de maand”. Iedere maand bespreken we spraakmakende, interessante of lezenswaardige (rechts)zaken, nieuwsberichten of zaken uit onze eigen praktijk. Benieuwd naar de volgende zaak van de maand? Volg onze Linkedin-pagina zodat je direct op de hoogte wordt gebracht.

 

 

Lees ook

Concurrentiebeding mogelijk op de schop
Sanne Luiten, 05-03-2024
Arbeidsrecht
Geen loonsanctie, maar wel een billijke vergoeding?
Madelein van der Velden, 30-11-2022
Arbeidsrecht
Ontslag op staande voet. Waarmee moet je rekening houden?
Sabine van Loon, 06-10-2022
Arbeidsrecht
Overtreding van het concurrentie- en relatiebeding: € 500.000,- boete!
Madelein van der Velden, 01-09-2022
Arbeidsrecht
Arbeidsovereenkomst beëindigen, maar beperkt dossier.
Sabine van Loon, 18-08-2022
Arbeidsrecht