Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Vergunningen en Bestemmingsplan

Voor het bouwen, slopen en gebruiken van gebouwen zijn omgevingsvergunningen nodig. Bij een vergunningsaanvraag komt veel papierwerk kijken. Wij nemen u de aanvraagprocedure uit handen. Wij toetsen de kansen dat uw vergunning verleend wordt. Waar nodig passen wij de aanvraag aan om de kans op toekenning te vergroten. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in ruimtelijk bestuursrecht. Wij werken voor aanvragers van vergunningen, maar ook voor gemeenten die vergunningen verlenen. Daardoor zijn we in staat om kansen beter in te schatten en zaken vanuit verschillende standpunten te bekijken.

Bezwaar maken op vergunningsaanvragen

Vergunningen

U schakelt ons in wanneer uw vergunningsaanvraag geweigerd is en u het hier niet mee eens bent. Wij staan u bij in de procedures voor bezwaar en beroep. Heeft u een vergunning gekregen, maar tekenen omwonenden bezwaar aan? Ook dan gaan wij met u op zoek naar een oplossing. Wij hebben zowel in adviseren als in procederen over verleende vergunningen een ruime ervaring. Niet alleen vanuit onze advocatenpraktijk, maar ook vanuit nevenfuncties van onze vastgoedadvocaten.

Bestemmingsplan

De gemeente toetst vergunningsaanvragen aan het bestemmingsplan. Als u denkt dat deze toetsing niet klopt, staat MannaertsAppels u bij. De wet biedt tevens mogelijkheden om bouwactiviteiten die niet in het bestemmingsplan passen, toch vergund te krijgen. Daarin adviseren wij u zowel tactisch als strategisch. Bovendien moet een bestemmingsplan tenminste eens per 10 jaar gewijzigd worden. Als u het niet met een wijziging eens bent, kunt u bij ons terecht voor advies over de stappen die u kunt ondernemen.

Tips bij aanvragen vergunning

Om de kans dat uw vergunning wordt verleend zo groot mogelijk te maken, is het handig om zelf te kijken wat mogelijk is en wat niet. Maak hiervoor gebruik van de volgende informatie:

  • Controleer of de vergunning past binnen het bestaande bestemmingsplan.
  • Onderzoek op welke bouwwerken in de omgeving welke vergunningen liggen en kijk in hoeverre dit aansluit bij uw aanvraag.
  • Verzamel alle benodigde informatie om de vergunning aan te vragen. Zo kunnen wij direct voor u aan de slag.

 

Werkwijze bij vergunningsaanvraag

Als u MannaertsAppels inschakelt bij bijvoorbeeld een geweigerde vergunningsaanvraag of voor een toets aan het bestemmingsplan, gaan wij snel voor u aan de slag. Voor een vergunningsaanvraag nemen wij u zoveel mogelijk uit handen. Zo heeft u geen omkijken naar het papierwerk. Wij schatten in hoe groot de kans is dat de vergunning wordt verleend. Is die klein? Dan kunnen we adviseren om het bouwplan aan te passen, zodat u zo snel mogelijk aan het werk kunt. Dat bespaart u tijd en geld.

Bezwaarproces vergunningsaanvraag

Heeft een omwonende bezwaar tegen een vergunning die de gemeente aan u verleend heeft? Dan staan we u bij in het bezwaarproces. We proberen als eerste een overeenstemming te bereiken. Lukt dat niet, dan starten we de gerechtelijke procedure. Vooraf ontvangt u een inschatting van de kansen en kosten, zodat u weet waar u aan toe bent.