Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Flexibele arbeidsrelaties

Het Nederlandse arbeidsrecht kent steeds meer flexibele samenwerkingsvormen. Denk aan de overeenkomst voor bepaalde tijd, maar ook aan oproepovereenkomsten, uitzendrelaties, detachering en het inhuren van zelfstandigen. Om mensen met flexibele arbeidsverhoudingen te beschermen, heeft de overheid diverse regels opgesteld. Over deze regels bestaat echter veel onduidelijkheid en onwetendheid. MannaertsAppels adviseert u over de invulling van flexibele arbeidsrelaties.

Vragen over flexibele arbeidsrelaties

Over flexibele arbeidsrelaties is momenteel veel onduidelijkheid. Bijvoorbeeld over het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan uitzendkrachten, de ketenregeling, het naar huis sturen van werknemers met een oproepovereenkomst of het hanteren van een proeftijd bij een tijdelijk contract. Onze arbeidsrechtadvocaten kennen de regels die spelen en weten wat er collectief geregeld is over flexibele arbeidsrelaties in cao’s.

Meedenken met uw situatie

Omdat onze advocaten arbeidsrecht veel te maken hebben met vragen over flexibele arbeidsrelaties, weten we hoe wet- en regelgeving werkt en zijn we in staat om meerdere oplossingen aan te dragen voor de invulling van een zaak. We denken met u mee om te komen tot een oplossing die past bij uw situatie. Bovendien zijn we thuis in de verschillende samenwerkingsmogelijkheden die bestaan en weten we hoe we dit juridisch en praktisch gezien goed vastleggen. U kunt rekenen op een helder advies.

Tips flexibele arbeidsovereenkomsten

De bescherming van werknemers door de overheid brengt met zich mee dat u deze samenwerkingen zorgvuldig moet inrichten. Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat u geconfronteerd wordt met arbeidsverhoudingen waar u niet op heeft gerekend. Voorkom verwarring met deze adviezen:

  • Kijk naar de feitelijke samenwerking: een contract biedt niet altijd zekerheid. Als u een flexibele arbeidsovereenkomst aanbiedt, moet de medewerker flexibel werken. Bij een vast aantal uren kan al na drie maanden een overeenkomst voor dat aantal uren ontstaan, ook al is dat anders vastgelegd.
  • Denk goed na over de wijze waarop u de samenwerking wilt vormgeven. Duidelijkheid over de arbeidsverhouding vooraf voorkomt problemen achteraf.
  • Ga bij conflicten over de manier waarop de arbeidsverhouding is vormgegeven op zoek naar een gemene deler en blijf overleggen om tot een oplossing te komen die werkt voor beide partijen.

Werkwijze bij vastleggen flexibele arbeidsrelaties

MannaertsAppels helpt u bij het vastleggen van flexibele arbeidsrelaties. We richten arbeidsverhoudingen voor uw bedrijf in zoals u dat wenst en juridisch toelaatbaar is. Bij geschillen gaan we op zoek naar een oplossing waarmee beide partijen vooruit kunnen. Dat deze past bij uw situatie en werkbaar is, staat hierbij voorop. Waar nodig treden onze arbeidsrechtadvocaten namens u op om de onderhandelingen te voeren. We gaan daarbij altijd voor het best mogelijke resultaat.