Joint venture en samenwerkingsverbanden

Verschillende juridische mogelijkheden voor samenwerking

Als je wil samenwerken met een andere partij of ander bedrijf, is het verstandig om dat doordacht aan te pakken. Alleen dan realiseer je een samenwerking die positief voor je uitpakt. Wij staan je hierin bij.

 

Er zijn verschillende juridische mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan. In een joint venture richt je samen met de andere partij een vennootschap op. Daarnaast zijn er diverse andere mogelijkheden voor samenwerkingsovereenkomsten. Bijvoorbeeld als je jouw activiteiten bundelt, maar ieder het eigen bedrijf behoudt.

 

Samenwerkingsvormen onderzoeken

MannaertsAppels onderzoekt met jou wat de beste samenwerkingsvorm is, zowel juridisch als commercieel gezien. Omdat onze advocaten vaak partijen bijstaan in het vormen van een samenwerkingsverband, weten we waar we op moeten letten bij het aangaan van de samenwerking. Onze proceservaring nemen we mee bij het opstellen van contracten: we kennen de risico’s en weten wat nodig is voor een sluitende overeenkomst.

 

Daarnaast adviseren we regelmatig over de totstandkoming van internationale joint ventures en samenwerkingsverbanden. Hierdoor kunnen we je ook bijstaan als u een samenwerking over de grens wilt aangaan.

Tips bij samenwerkingen

Voordat je een samenwerking aangaat met een andere partij, doe je er goed aan om voor jezelf te bepalen wat je van de samenwerking verwacht. Zet dit duidelijk op een rij en overleg dit met jouw samenwerkingspartner, zodat je beide weet waar je aan toe bent. Houd in elk geval de volgende punten in gedachten:

 

  • Bepaal wat je wil delen en waar je jouw zelfstandigheid wilt behouden. Laat dit duidelijk naar voren komen in de contracten.
  • Laat je informeren over de mogelijke samenwerkingsvormen en bepaal welke vorm bij jouw doelstellingen past.
  • Geef niet te veel prijs als je elkaar hebt gevonden. Als concurrentiegevoelige informatie op straat komt, kan dat grote gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Stel een geheimhoudingsverklaring op om dit te garanderen.

Werkwijze opzetten joint venture

MannaertsAppels staat je bij in het volledige proces van het aangaan van een samenwerkingsverband of joint venture. Goede afspraken staan aan de basis van een succesvolle samenwerking. Onze advocaten zorgen ervoor dat jouw afspraken contractueel gezien sluitend zijn.

 

Maar we doen meer: we begeleiden jou in het hele proces en nemen in ons advies niet alleen jouw juridische, maar ook jouw commerciële en strategische belangen mee. Doordat we jou, jouw bedrijf en jouw branche kennen, zijn we in staat om meerwaarde te bieden en te fungeren als jouw klankbord. Zo zorgen we ervoor dat het proces richting de samenwerking soepel verloopt.

 

INTERNATIONALE JOINT VENTURE OF SAMENWERKING
MannaertsAppels heeft specialisten in huis die de totstandkoming van internationale joint ventures en samenwerkingen begeleiden en is aangesloten bij Eurojuris International. Wij zorgen voor een goede onderhandelingspositie door ons te verdiepen in de cultuur waarmee we te maken hebben. Waar nodig schakelen we een van onze buitenlandse relaties in om jou nog beter van dienst te zijn. Dankzij onze ervaring kennen we de wetten, regels en nuances hierin in verschillende landen wereldwijd. Hier spelen we op in.

Jouw specialisten in joint ventures en samenwerkingsverbanden