Intellectueel eigendom

Bescherm je intellectueel eigendom

Om te voorkomen dat de uitwerking van jouw ideeën wordt overgenomen en gebruikt door anderen, is het noodzakelijk om jouw intellectuele eigendom goed te beschermen. Hiermee voorkom je dat anderen zonder jouw toestemming de uitwerking van jouw originele idee gebruiken. En mocht dit toch gebeuren, dan versterkt een goede bescherming van jouw intellectuele eigendom jouw positie in een procedure.

 

MannaertsAppels staat je bij met het beschermen van intellectueel eigendom en neemt jouw zaak onder de loep als iemand inbreuk maakt op jouw intellectuele eigendom, of als je daarvan zelf wordt beschuldigd.

 

Commercieel meedenken

Onze advocaten intellectueel eigendom werken veel voor ondernemers. Daarom denken we niet alleen met je mee over jouw intellectuele eigendom, maar plaatsen we dit in een breder kader. Zo zijn we in staat om jou strategisch te adviseren. Denk bijvoorbeeld aan het op de markt brengen van een nieuw (software)product en alles wat daarbij komt kijken. je kunt rekenen op een concrete oplossing voor jouw vraagstuk én goede contracten waarmee je procedures in de toekomst zoveel mogelijk voorkomt.

Tips bescherming intellectueel eigendom

Als je een bedrijf opdracht geeft om een product voor je te ontwikkelen, dan ben je niet automatisch “eigenaar” van de eventuele intellectuele eigendomsrechten op dat product. In principe blijft het intellectuele eigendom namelijk bij de opdrachtnemer, tenzij je dat schriftelijk anders vastlegt. Hieronder tref je enkele tips aan:

 

  • Houd rekening met de kracht van intellectueel eigendom. Het is verboden om zomaar uitgewerkte ideeën of producten van anderen over te nemen: onderschat dit niet.
  • Documenteer de uitwerking van jouw ideeën goed, zodat je kunt bewijzen dat je de eerste was die dit idee tot uitvoering bracht. Mocht het tot een zaak komen, dan sta je sterker met een goede documentatie.
  • Onderneem zo snel mogelijk actie als iemand inbreuk maakt op jouw intellectueel eigendom, of als je daarvan door een andere partij wordt beschuldigd. Daarmee versterk je je positie in een rechtszaak.
  • Schakel deskundige hulp in als je een sommatiebrief ontvangt en ga zelf niet in onderhandeling.
  • Houd er rekening mee dat bij intellectueel eigendom sprake is van een reële proceskostenveroordeling. Als je niet in het gelijk wordt gesteld door de rechter, ben je verplicht om de redelijke proceskosten van de tegenpartij te betalen.

 

Bij zaken die gaan over intellectueel eigendom is het van belang om strategisch te werken en risico’s in te schatten. Bepaal vooraf hoeveel een zaak mag kosten, voordat je een proces aanspant. Wellicht is het namelijk mogelijk om een regeling te treffen. Onze advocaten intellectueel eigendom denken met je mee en onderhandelen voor je om tot een oplossing te komen.

Werkwijze advocaat intellectueel eigendom

Een resultaatgerichte aanpak en een pragmatisch advies: daar kun je op rekenen als  je aanklopt bij de advocaten intellectueel eigendom van MannaertsAppels. Wij analyseren het probleem, luisteren naar wat je wil bereiken en zoeken een oplossing in de richting van jouw wensen. Dat hoeft niet altijd een juridische oplossing te zijn – zolang het resultaat maar in jouw belang is. Door een brede focus te houden en logisch te redeneren, realiseren onze advocaten intellectueel eigendom een resultaat dat past bij jou en jouw onderneming.

Jouw specialist voor intellectueel eigendom