ZZP'ers en modelovereenkomsten
Wet DBA
Voorheen maakten zzp’ers en opdrachtgevers gebruik van een VAR om de opdrachtgever te vrijwaren van het afdragen van (loon)heffingen. Per 1 januari 2016 is echter de Wet DBA ingevoerd, waardoor zelfstandigen en opdrachtgevers een (model)overeenkomst moeten sluiten waarin staat hoe de arbeidsrelatie is vormgegeven. Met de invoering van de Wet DBA is het nog belangrijker om de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer goed vast te leggen. Gebeurt dat niet, dan kan er toch sprake zijn van een arbeidsovereenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, en is de opdrachtgever gebonden aan de verplichtingen die gelden voor een dienstverband. Men spreekt in dat geval van schijnzelfstandigheid van de zzp’er.
Let op!
Er zijn veranderingen op komst rondom het werken met zzp-ers. Per 1 januari a.s. gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat er gecontroleerd gaat worden en dat als schijnzelfstandigheid wordt aangenomen dat forse (financiële) gevolgen kan hebben. Kortom, verandering waarop je je op tijd wilt voorbereiden. Wil jij grip hebben op het werken met zzp-ers? Lees meer.
Inspanningsverplichting
Sinds de invoering van de Wet DBA geldt er een zogenaamd handhavingsmoratorium. Er wordt door de Belastingdienst alleen opgetreden bij kwaadwillendheid. Dit zorgde ervoor dat het antwoord op de vraag of sprake was van een echte zzp- er of een gewone werknemer niet heel dringend was. Aan die situatie komt een eind nu de Belastingdienst per 1 januari 2025 actief gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat er gecontroleerd gaat worden en dat als schijnzelfstandigheid wordt aangenomen dat forse (financiële) gevolgen kan hebben. MannaertsAppels adviseert je welke stappen je hiervoor dient te ondernemen. Onze arbeidsrechtadvocaten weten hoe ze jouw positie zo goed mogelijk kunnen inkleden, rekening houdend met de actuele wetgeving.
Tips vastleggen samenwerking
Omdat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 actief gaat handhaven, is het zinvol om te beoordelen of je op basis van de huidige overeenkomsten met zzp’ers en de wijze waarop daaraan in de praktijk uitvoering wordt gegeven, het risico loopt dat de Belastingdienst of de zzp’er stelt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst:
- Inventariseer op welke wijze je op dit moment invulling geeft aan zzp-contracten;
- Beoordeel vervolgens of deze zzp-ers kwalificeren als zzp- er of als werknemer;
- Neem desgewenst actie;
- Houd bij het aangaan van nieuwe overeenkomsten van opdracht rekening met het feit dat de Belastingdienst gaat handhaven en anticipeer ook alvast op het wetsvoorstel Wet Vbar.
Werkwijze bij modelovereenkomsten
Je schakelt ons in als je een samenwerking wil aangaan met een zelfstandige en hiervoor een overeenkomst nodig hebt. Wij adviseren je over de inhoud van de overeenkomst of stellen deze voor je op. Hierin benoemen we de plannen van de samenwerking, omschrijven we de opdracht en definiëren we op welke wijze deze wordt ingevuld. Door dit in de overeenkomst te verwerken zijn de verwachtingen helder en worden discussies voorkomen. Bovendien ben je met goede vastlegging ingedekt voor de situatie waarin sprake is van een dienstbetrekking.
Daarnaast staan we je bij als er sprake is van een geschil omtrent een modelovereenkomst met een zzp’er of als je onbedoeld wordt aangesproken op het afdragen van loonheffing. Wij zoeken uit wat de mogelijkheden zijn om deze aanspraak te voorkomen en voeren het proces voor jou.