Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Joint venture & Samenwerkingsverbanden

Als u wilt samenwerken met een andere partij of ander bedrijf, is het verstandig om dat doordacht aan te pakken. Alleen dan realiseert u een samenwerking die positief voor u uitpakt. Wij staan u hierin bij.

Er zijn verschillende juridische mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan. In een joint venture richt u samen met de andere partij een vennootschap op. Daarnaast zijn er diverse andere mogelijkheden voor samenwerkingsovereenkomsten. Bijvoorbeeld als u uw activiteiten bundelt, maar ieder het eigen bedrijf behoudt.

Samenwerkingsvorm onderzoeken

MannaertsAppels onderzoekt met u wat de beste samenwerkingsvorm is, zowel juridisch als commercieel gezien. Omdat onze advocaten vaak partijen bijstaan in het vormen van een samenwerkingsverband, weten we waar we op moeten letten bij het aangaan van de samenwerking. Onze proceservaring nemen we mee bij het opstellen van contracten: we kennen de risico’s en weten wat nodig is voor een sluitende overeenkomst.

Daarnaast adviseren we regelmatig over de totstandkoming van internationale joint ventures en samenwerkingsverbanden. Hierdoor kunnen we u ook bijstaan als u een samenwerking over de grens wilt aangaan.

Tips bij samenwerkingen

Voordat u een samenwerking aangaat met een andere partij, doet u er goed aan om voor uzelf te bepalen wat u van de samenwerking verwacht. Zet dit duidelijk op een rij en overleg dit met uw samenwerkingspartner, zodat u beide weet waar u aan toe bent.

Houd in elk geval de volgende punten in gedachten:

  • Bepaal wat u wilt delen en waar u uw zelfstandigheid wilt behouden. Laat dit duidelijk naar voren komen in de contracten.
  • Laat u informeren over de mogelijke samenwerkingsvormen en bepaal welke vorm bij uw doelstellingen past.
  • Geef niet te veel prijs als u elkaar heeft gevonden. Als concurrentiegevoelige informatie op straat komt, kan dat grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Stel een geheimhoudingsverklaring op om dit te garanderen.

Werkwijze bij opzetten joint ventures

MannaertsAppels staat u bij in het volledige proces van het aangaan van een samenwerkingsverband of joint venture. Goede afspraken staan aan de basis van een succesvolle samenwerking. Onze advocaten zorgen ervoor dat uw afspraken contractueel gezien sluitend zijn.

Maar we doen meer: we begeleiden u in het hele proces en nemen in ons advies niet alleen uw juridische, maar ook uw commerciële en strategische belangen mee. Doordat we u, uw bedrijf en uw branche kennen, zijn we in staat om meerwaarde te bieden en te fungeren als uw klankbord. Zo zorgen we ervoor dat het proces richting de samenwerking soepel verloopt.

Internationale joint venture of samenwerking

MannaertsAppels heeft specialisten in huis die de totstandkoming van internationale joint ventures en samenwerkingen begeleiden en is aangesloten bij Eurojuris International. Wij zorgen voor een goede onderhandelingspositie door ons te verdiepen in de cultuur waarmee we te maken hebben. Waar nodig schakelen we een van onze buitenlandse relaties in om u nog beter van dienst te zijn. Dankzij onze ervaring kennen we de wetten, regels en nuances hierin in verschillende landen wereldwijd. Hier spelen we op in.