Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Wat mag de buurman eigenlijk op zolder?

Dat was de vraag in een zaak die beoordeeld werd door het gerechtshof Amsterdam. De zolderberging bij een appartement kan soms best geschikt zijn om te gebruiken als slaapkamer, gameroom voor de kinderen, logeerkamer of werkkamer. Maar mag dat ook? In deze zaak niet oordeelde de rechter. Spullen opbergen en een wasmachine plaatsen mag wel. Een studentenkamer, logeerkamer, werkruimte of andere ruimte die bedoeld is voor verblijf van personen is niet toegestaan.

Waar gaat de zaak over?

De zaak gaat over een in appartementsrechten gesplitst gebouw met op de begane grond bedrijfsruimte, op de eerste, tweede en derde etages woonappartementen en daarboven een zolder. De woningen op de derde en vierde etage hebben ieder ook het privégebruik van een afgescheiden deel van de zolder. In de splitsingsakte is bepaald dat de beide appartementen bestemd zijn om te worden gebruik als “woning”. In de omschrijving van de appartementsrechten staat onder meer “met berging op de zolderverdieping”.

De eigenaar van het appartement op de derde etage heeft in de berging op zolder een wasmachine geplaatst. De bewoners van het appartement op de vierde etage (direct onder de zolder) hebben in hun slaapkamers last van het geluid van die wasmachine. Ze vorderen dat de wasmachine wordt verwijderd.

Het oordeel van het Hof Amsterdam

De rechter geeft twee belangrijke oordelen:

Ten eerste dat de bestemmingsbepaling “woning” die voor het gehele appartement inclusief de zolder geldt, op zich gebruik als kamer of als washok toestaat. Omdat in de omschrijving van het appartementsrecht de zolder een “berging” wordt genoemd, heeft die zolder in dit geval toch een smallere gebruiksmogelijkheid dan de bestemmingsbepaling “woning”. De zolder mag uitsluitend als “berging” worden gebruikt.

Ten tweede oordeelt de rechter dat een verblijfsfunctie voor personen in een berging niet is toegestaan. Het woordenboek zegt immers dat een berging een ruimte is om iets op te bergen. Er mogen geen mensen verblijven. Wel wordt een berging in Nederland vaak als washok gebruikt, hetgeen volgens de rechter bij een ieder bekend mag worden verondersteld.

Conclusie

De wasmachine mag in deze zaak dus blijven staan, maar er mag geen logeer-, slaap- of werkruimte in de berging komen.

Bent u van plan de (zolder)berging in gebruik te nemen? Raadpleeg dan de splitsingsakte om te zien wat er wel en niet is toegestaan. Verhuurt de buurman de zolderetage aan een luidruchtige huurder? Dan biedt de splitsingsakte misschien een middel om daar tegen op te treden.

Meer informatie
Voor verdere vragen of advies over VvE-gerelateerde kwesties kunt u contact opnemen met onze gespecialiseerde advocaten.

Lees ook