Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Vakantie voor de deur: hoe zit het met de reisadviezen?

De versoepelingen zijn een feit en de vakanties komen eraan. Veel mensen hebben inmiddels al weer een vakantie naar de zon geboekt. Anderen, en dat geldt ook voor mij, hopen na maanden van restricties hun familie in het buitenland weer te kunnen bezoeken.

Reisadvies

Met al dat reizen, komen ook de reisadviezen weer in beeld. Want hoewel het de goede kant opgaat met de coronacijfers, is het nog niet voorbij. In 2020 werden daarom al gele, oranje en rode reisadviezen afgegeven. Maar hoe zit het in 2021? En hoe moet je als werkgever omgaan met medewerkers die terugkomen uit een oranje/rood gebied.

De kleurcodes zijn onveranderd. Mijn collega Annemieke Siebrand schreef hier vorig jaar al uitgebreid over.

Groen en geel reisadvies

Men kan vrij reizen naar “veilige” landen. Dat zijn de landen met een groen of geel reisadvies. In landen met een geel reisadvies is er sprake van wat hogere veiligheidsrisico’s, maar het wordt wel gezien als veilig. Ieder land, dus ook landen met een groen of geel reisadvies, heeft daarnaast eigen coronamaatregelen en het blijft belangrijk om die op te volgen.

Komt een medewerker terug uit een groen/geel land, dan geldt er geen testverplichting en/of quarantaineplicht. Belangrijk blijft natuurlijk wel dat ook de medewerker alert blijft op eventuele coronaklachten, maar dat geldt natuurlijk voor alle medewerkers.

Oranje en rood reisadvies

Ook deze reisadviezen zijn onveranderd en deze kleurcodes zijn gesteld voor gebieden waar ernstige veiligheidsrisico’s gelden. Kleurt een land oranje dan is het advies alleen naar het land te reizen als dat echt noodzakelijk is en voor een land met rood reisadvies is het advies daar helemaal niet heen te reizen.

Bij reizen uit oranje en rode gebieden geldt vrijwel altijd dat men zich voor vertrek terug naar Nederland laat testen én bij thuiskomst moet iemand 10 dagen in quarantaine moet.

Loondoorbetalingsplicht?

Deze reisadviezen, maar zeker ook de mogelijke quarantaine bij thuiskomst, hebben gevolgen voor de aanwezigheid van de medewerker. Hij kan namelijk langer afwezig zijn dan alleen zijn vakantie. Dit geldt zeker als iemand niet vanuit de thuissituatie kan werken. Aangezien de medewerker bewust de keuze heeft gemaakt om naar een oranje/rood gebied te reizen, komen de gevolgen van deze reis ook voor rekening en risico van de medewerker en geldt er (mogelijk) geen loondoorbetalingsverplichting.

Belangrijk blijft het ook dit jaar – en mijn collega Annemieke schreef dit vorig jaar ook al – om uw medewerkers voorafgaand aan de vakantieperiode te wijzen op de mogelijke consequenties van het reizen naar een oranje/rood gebied. Soms weet u als werkgever niet waar een medewerker op vakantie gaat, maar u kunt uiteraard wel de medewerkers vooraf aanspreken op de eigen verantwoordelijkheid.

Corona Check app

Vanaf 1 juli a.s. wordt het Digitaal Corona Certificaat (DCC) ingevoerd in Europa. Sommige landen of plekken vragen om een coronabewijs om toegang te krijgen. U kunt dit bewijs aanmaken in de app voor drie situaties:
• dat u corona hebt gehad;
• dat u een (recente) test hebt ondergaan (en geen corona hebt); of
• dat u bent gevaccineerd.

De app (die overigens 24 juni jl. live is gegaan) maakt een QR-code aan (met de informatie via DigiD), die u kunt tonen bij de toegang tot locaties of bij de grens. Daarnaast houdt de app ook de geldigheid van het bewijs bij. Verloopt de geldigheid, dan verdwijnt ook de QR-code.

Belangrijk is om voordat u gaat reizen goed te kijken naar de reisadviezen van het desbetreffende land en de verplichtingen die gelden in het land zelf. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan welke verplichtingen gelden als u weer terugkomt naar Nederland.

Meer informatie en contact
We krijgen natuurlijk nu net voor de vakantieperiode weer veel vragen over dit onderwerp en we helpen ook u graag. Schroom dan ook niet contact op te nemen met Madelein van der Velden of een van de andere arbeidsrechtadvocaten van ons kantoor.

Lees ook

Concurrentiebeding mogelijk op de schop
Sanne Luiten, 05-03-2024
Arbeidsrecht
Geen loonsanctie, maar wel een billijke vergoeding?
Madelein van der Velden, 30-11-2022
Arbeidsrecht
Ontslag op staande voet. Waarmee moet je rekening houden?
Sabine van Loon, 06-10-2022
Arbeidsrecht
Overtreding van het concurrentie- en relatiebeding: € 500.000,- boete!
Madelein van der Velden, 01-09-2022
Arbeidsrecht
Arbeidsovereenkomst beëindigen, maar beperkt dossier.
Sabine van Loon, 18-08-2022
Arbeidsrecht