Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Negeren Corona reisadvies: mag dat?

Het is weer vakantietijd. Hoewel veel vakanties er dit jaar vermoedelijk anders uit gaan zien, zal er door veel werknemers toch gekeken worden wat er mogelijk is en waar nog op vakantie gegaan kan worden. Voor u als werkgever is het volgende van belang indien uw werknemers naar het buitenland willen reizen.

Reisadvies

Ook toen de coronacrisis nog niet speelde, kregen sommige landen een negatief reisadvies. Als werkgever kunt u niets doen wanneer uw werknemer tegen het reisadvies naar zo’n gebied afreisde. U kunt het de werknemer niet verbieden. Maar als de werknemer vervolgens ziek wordt, is er niet altijd een loondoorbetalingsverplichting.

Werknemer reist naar geel gebied

Een geel reisadvies betekent dat er in dit land of gebied veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Per 15 juni jl. mogen Nederlanders weer afreizen naar een aantal landen binnen de EU. Hoewel de overheid stelt dat de werknemer bij voorkeur dus in Nederland blijft, gelden er min of meer dezelfde besmettingsrisico’s als in Nederland. Ook de lokale regels voor het houden van voldoende afstand, handhygiëne en het dragen van mondkapjes zijn vergelijkbaar. Ook kan de werknemer de toegang worden geweigerd als hij coronaverschijnselen vertoont.

Als de werknemer ziek wordt tijdens een verblijf in een geel gebied, meldt hij zich direct ziek. Vanaf de ziekmelding is de werknemer niet meer op vakantieverlof maar met ziekteverlof. De werkgever heeft de normale loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.

Werknemer reist naar oranje gebied

Een oranje advies betekent dat door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied voor reizigers gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.

Maak aan uw werknemers duidelijk dat u als werkgever niet wil dat uw werknemers naar een oranje gebied afreizen en leg uit waarom. Reden hiervoor is het quarantaineadvies van 2 weken dat wordt geadviseerd aan mensen die terugkeren uit een oranje land of gebied. Als werkgever is het verstandig om uw werknemer in deze 2 weken te verbieden naar de werkplek te komen. Als dat betekent dat de werknemer in die periode helemaal niet kan werken, is dat een risico dat voor zijn eigen rekening komt, nu hij tegen de instructies van de werkgever in toch naar dat gebied is afgereisd.

Daarnaast heeft te gelden dat wanneer de werknemer besmet raakt met het coronavirus, hij of zij dat risico bewust heeft genomen. Dat betekent ook dat de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever mogelijk vervalt. Als de werknemer toch wil reizen naar een oranje gebied doet u er als werkgever dus verstandig aan om duidelijk te maken dat deze reis volledig voor het risico van de werknemer is.

Werknemer reist naar rood gebied

Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan en daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar een rood gebied te reizen. Landen of gebieden kunnen een rood reisadvies krijgen vanwege corona, maar ook om andere redenen zoals oorlog of ander gevaar. Als uw werknemer aangeeft af te willen reizen naar een rood gebied, gelden dezelfde werkgeversadviezen als voor reizen naar een oranje gebied.

Als werkgever doet u er dus verstandig aan om uw werknemers op voorhand tijdig te informeren over de mogelijke consequenties wanneer een werknemer toch afreist naar een oranje of rood gebied.

Meer informatie en contact
Voor vragen over dit onderwerp of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen kunt u contact opnemen met Janneke Jacobs of een van de andere arbeidsrechtadvocaten van ons kantoor.

Lees ook

Concurrentiebeding mogelijk op de schop
Sanne Luiten, 05-03-2024
Arbeidsrecht
Geen loonsanctie, maar wel een billijke vergoeding?
Madelein van der Velden, 30-11-2022
Arbeidsrecht
Ontslag op staande voet. Waarmee moet je rekening houden?
Sabine van Loon, 06-10-2022
Arbeidsrecht
Overtreding van het concurrentie- en relatiebeding: € 500.000,- boete!
Madelein van der Velden, 01-09-2022
Arbeidsrecht
Arbeidsovereenkomst beëindigen, maar beperkt dossier.
Sabine van Loon, 18-08-2022
Arbeidsrecht