Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Mijn bedrijfsmatige huurder gaat failliet, wat nu?

Het zijn roerige tijden. De buitengewone inflatie de afgelopen tijd heeft geleid tot aanmerkelijke indexaties van de huur. Daarbij komt dat veel ondernemingen zich geconfronteerd zien met een stijging van de financieringslasten en diverse andere kostenstijgingen (o.a. grondstoffen, energie, lonen etc.), die niet altijd geheel doorbelast kunnen worden aan de afnemer. Tot slot dient inmiddels ook nog eens eventueel teveel ontvangen coronasteun aan de overheid te worden terugbetaald.

Op basis van die cocktail van negatieve invloeden zijn deskundigen het er wel over eens dat het aantal faillissementen de komende periode zal toenemen. Ook de curatoren van ons kantoor merken dat inmiddels. Met name de horeca, retail en de bouw hebben het zwaar.

In dit kader heeft Jaap Paijmans, advocaat onroerend goed waaronder op het gebied van huurrecht, een whitepaper geschreven speciaal voor verhuurders die:

  • te maken hebben met een bedrijfsmatige huurder die (bijna) failliet is;
  • een discussie hebben met de curator;
  • voornemens zijn een huurovereenkomst te sluiten met een nieuwe huurder.

Na het lezen van deze whitepaper:

  • weet je als verhuurder wat je rechten en plichten zijn als sprake is van een (naderend) faillissement van een bedrijfsmatige huurder;
  • heb je een aantal handvatten tot je beschikking om ervoor zorgen dat de gevolgen voor jou als verhuurder en het financieel nadeel dat daarmee doorgaans gepaard gaat, beperkt kan worden;
  • weet je wat de wet voorschrijft en welke mogelijkheden er contractueel voor de verhuurder zijn, zowel als sprake is van de huur van art. 7:290 BW middenstandsbedrijfsruimte (voor publiek toegankelijke winkel, horeca- of ambachtsbedrijf) als van de huur van art. 7:230a BW bedrijfsruimte (overige bedrijfsruimte zoals kantoren, fabrieken, opslag etc.).

Ben je op zoek naar een maatwerk advies neem dan vooral contact op met Jaap Paijmans (advocaat onroerend goed, waaronder op het gebied van het huurrecht) of met Sjoerd Tilman (advocaat ondernemings- en insolventierecht en specialist op het gebied van de WHOA) of met een van onze andere advocaten van de praktijkgroep Vastgoed of Ondernemingsrecht.

Download hier het whitepaper - Mijn bedrijfsmatige huurder gaat failliet, wat nu?

WHITEPAPER - Mijn bedrijfsmatige huurder gaat failliet, wat nu?

    MannaertsAppels advocaten gebruikt uw email om met u in contact te komen omtrent uw whitepaper aanvraag. Met onderstaande opties kunt u aangeven hoe u op andere manieren benaderd wil worden.
  • Privacyverklaring

    Bij het verwerken van jouw aanmelding zal MannaertsAppels zich houden aan hetgeen zij over de verwerking van persoonsgegevens heeft opgenomen in haar privacyverklaring. Deze privacyverklaring is hier te raadplegen.