Bouw & Vastgoed
Blog

Waarschuwingsplicht aannemer in het bouwrecht na Wkb 2024: jurisprudentie & praktijkadvies

Leestijd 3 minuten

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 1 januari 2024 in werking getreden. Deze wet heeft belangrijke gevolgen voor de waarschuwingsplicht van aannemers, zoals vastgelegd in artikel 7:754 BW. De belangrijkste wijziging is de toevoeging van lid 2 aan dit artikel, waardoor de waarschuwingsplicht wordt aangescherpt.

Aanscherping waarschuwingsplicht aannemer onder Wkb 2024: 3 cruciale wijzigingen

Het nieuwe lid 2 van artikel 7:754 BW stelt drie nieuwe eisen aan de waarschuwingsplicht van de aannemer:

  1. De waarschuwing moet schriftelijk zijn
  2. De waarschuwing moet ondubbelzinnig zijn
  3. De aannemer moet tijdig wijzen op de mogelijke gevolgen voor de deugdelijke nakoming van de aannemingsovereenkomst

Deze aanscherping heeft als doel de communicatie tussen aannemers en een zakelijke of particuliere opdrachtgever te verbeteren en potentiële geschillen of schadelijke gevolgen te voorkomen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste jurisprudentie uit 2024 met betrekking tot de waarschuwingsplicht voor geconstateerde fouten in een ontwerp.

Rechtbank Den Haag, 14 februari 2024 (ontwerpwijzigingen)

In deze zaak hadden opdrachtgevers en een aannemer een overeenkomst gesloten voor de verbouw van een bestaand object en nieuwbouw. Tijdens de uitvoering is op verzoek van opdrachtgevers de achtergevelpui breder gemaakt dan in de omgevingsvergunning was aangegeven.

De rechtbank oordeelde dat de aannemer de ontwerpverantwoordelijkheid niet had overgenomen door aan te geven dat hij het werk laat uitvoeren door zijn eigen constructeur. Wel is op grond van art. 7:754 van het Burgerlijk Wetboek de deskundige aannemer bij het aangaan of uitvoeren van de overeenkomst verplicht de opdrachtgever te waarschuwen dat de gewenste wijziging van de door de opdrachtgever verstrekte plannen door een constructeur moest worden doorgerekend. Door niet te voldoen aan de waarschuwingsplicht van de aannemer is deze in beginsel schadeplichtig.

Rechtbank Gelderland, 11 december 2024 (ontwerpfouten bij geluidseisen)

Deze zaak betrof de bouw van een nieuwbouwwoning waarbij met de opdrachtgever was afgesproken dat deze geluidsarm zou worden met een geluidswerende slaapkamer. Bij oplevering bleek de woning niet te voldoen aan de verwachte geluidseisen.

De rechtbank oordeelde dat de aannemer niet verantwoordelijk was voor het ontwerp, maar voor eventuele fouten in de tekeningen met betrekking tot de geluidwerendheid was de aannemer verplicht te waarschuwen. Door niet te voldoen aan deze waarschuwingsplicht is de aannemer aansprakelijk en komen de gevolgen van fouten in de tekeningen voor zijn rekening.

Raad van Arbitrage, 2 mei 2024 (bouwkundige gebreken)

In deze zaak ging het om een geschil over een buitenhaard en buitenschoorsteen. Opdrachtgevers waren ontevreden over het uiterlijk van de schoorsteen omdat het schoorsteenvlak onderdaks en bovendaks niet verticaal boven elkaar lagen.

De arbiter oordeelde dat er geen sprake was van een bouwkundig gebrek en dat de aannemer niet verantwoordelijk was voor het ontwerp. De aannemer had de voorgeschreven constructies conform tekening gebouwd en hoefde niet te waarschuwen of navraag te doen bij de opdrachtgevers over de verspringing in de schoorsteen.

Raad van Arbitrage, 25 juli 2024 (dakisolatie en koudebruggen)

Deze zaak betrof een geschil over de isolatie van een woning uit 1958. Na oplevering klaagden opdrachtgevers dat de woning niet goed kon worden verwarmd vanwege koudebruggen.

De arbiter oordeelde dat er sprake was van een ontwerpfout door niet te voorzien in een aansluiting tussen de dakisolatie aan de binnenzijde en de gevelisolatie aan de buitenzijde. De waarschuwingsplicht geldt hier voor de aannemer, aangezien als professionele partij van een aannemer verwacht wordt dat hij weet dat een dergelijke onderbreking in de isolatie gevolgen heeft voor de werking ervan en de opdrachtgever tijdig had moeten informeren hierover.

Conclusies en concrete tips voor aannemers

De jurisprudentie uit 2024 laat zien dat de waarschuwingsplicht een belangrijk thema blijft in de bouwsector. De aangescherpte eisen van artikel 7:754 lid 2 BW vereisen dat aannemers nog zorgvuldiger omgaan met hun waarschuwingsplicht. Aannemers moeten dus altijd schriftelijk, ondubbelzinnig en tijdig waarschuwingen. Dit is essentieel om aansprakelijkheid te voorkomen.

Aannemer dienen zich ook te realiseren dat de eventuele deskundigheid van de opdrachtgever niet automatisch betekent dat zij niet hoeven te waarschuwen. Bij twijfel moet dus altijd gewaarschuwd worden.

Heb je vragen over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, de risicoverdeling in een overeenkomst en de juridische consequenties van een ontwerpfout? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact met onze bouwrecht advocaten in Tilburg en Breda. Zij staan klaar om jou te adviseren en te begeleiden bij al jouw contractuele kwesties. Zo kunt je de juiste beslissing nemen voor jouw specifieke situatie.