Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Werken in dieselrook schadelijker dan gedacht: werkgevers, wees gewaarschuwd voor de toekomst!

Mensen die jarenlang hebben gewerkt in dieselrook, zoals havenarbeiders, buschauffeurs en garagepersoneel, hebben meer kans om te overlijden aan longkanker dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt volgens de NOS uit een conceptrapport van de Gezondheidsraad: een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook leidt tot 7 extra doden op 100 werknemers (om precies te zijn 689 op de 10.000).

In deze signalering worden de mogelijke consequenties van dit gegeven kort besproken, meer specifiek voor wat betreft de aansprakelijkheid van werkgevers voor (ex)werknemers die claimen gezondheidsschade te hebben opgelopen door blootstelling aan grote hoeveelheden dieselrook tijdens het werk.

Bijzondere zorgplicht werkgever

De wet bepaalt dat een werkgever ten opzichte van zijn werknemers een bijzondere zorgplicht heeft bij het laten verrichten van werkzaamheden. Hij is kort gezegd aansprakelijk als een werknemer tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt (of heeft geleden), tenzij de werkgever kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

Aansprakelijkheid bij beroepsziekten

Als een (ex)werknemer longschade heeft opgelopen, die er niet zou zijn geweest wanneer niet onder blootstelling aan hoge concentraties dieselrook zou zijn gewerkt, dan kan dat worden gezien als een beroepsziekte. Wil een werknemer zijn werkgever met succes aansprakelijk stellen voor deze beroepsziekte, dan zal hij een tweetal belangrijke hordes moeten nemen:

  1. Hij zal allereerst voldoende aannemelijk moeten maken dat hij tijdens zijn werkzaamheden aan grote hoeveelheden dieselrook werd blootgesteld. Als de werkgever de blootstelling vervolgens voldoende gemotiveerd tegenspreekt, dan zal de werknemer deze blootstelling ook dienen te bewijzen.
  2. Ten tweede dient de werknemer voldoende aannemelijk te maken dat hij aan een ziekte lijdt die daardoor veroorzaakt zou kunnen zijn. Indien hij ook daarin slaagt, dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk. De werkgever kan in een dergelijk geval nog slechts aan aansprakelijkheid ontkomen, indien hij bewijst dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

De stand van de wetenschap

Voor de vaststelling of een werkgever heeft voldaan aan zijn zorgplicht, is het van belang te weten wat ten tijde van de blootstelling aan dieselrook de stand van de wetenschap was en welke risico’s als bekend mochten worden verondersteld. Een werkgever zal op dit moment mogelijk met succes kunnen betogen dat hij redelijkerwijs niet van het gezondheidsrisico wist of behoorde te weten. Immers, vóórdat het rapport van de Gezondheidsraad uitkwam, was nog niet bekend dat dermate hoge concentraties dieselrook zulke ernstige gezondheidsrisico’s met zich zouden kunnen brengen. Dit is met het verschijnen van het rapport van de Gezondheidsraad anders.

Waarschuwing voor werkgevers

Ten aanzien van asbest gold lange tijd als ‘ijkmoment’ het proefschrift van Stumphius uit 1969 over mesothelioom (een asbestkanker). Zodra de Gezondheidsraad haar definitieve rapport heeft gepubliceerd, zou dit nog weleens een nieuw ijkmoment kunnen gaan vormen voor wat betreft de bekendheid met de gevaren van dieselrook. Een werkgever zal vanaf dat moment niet meer met succes kunnen stellen dat hij niet kan of behoorde te weten dat de gezondheidsrisico’s van dieselrook dermate ernstig zijn. Dit zou dus ook kunnen betekenen dat wanneer een werkgever zijn werknemers vanaf dat moment nog aan (te) hoge concentraties dieselrook blootstelt, hij in de toekomst misschien wel aansprakelijk is voor de daaraan gerelateerde beroepsziekten van zijn (ex)werknemers.

Meer weten?
Hebt u een vraag over aansprakelijkheid bij beroepsziekten of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel dan met 013 – 583 82 00 of stuur een bericht een van onze advocaten van de sectie Aansprakelijkheid & Schadevergoeding.

Tips om beroepsaansprakelijkheid te voorkomen

Om te voorkomen dat u als werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor een beroepsongeval, is het belangrijk om veiligheidsprotocollen op te stellen en ervoor te zorgen dat instructies worden nageleefd. Bekijk alle tips over werkgeversaansprakelijkheid hier.

Lees ook

Letselschade op school: wat is belangrijk?
Maartje Klompers, 31-03-2022
Aansprakelijkheid, Letselschade
Boete voor werkgevers bij arbeidsongevallen
Rob van der Steen, 28-05-2021
Aansprakelijkheid, Letselschade
Ongeval in de sportschool, wie is daarvoor aansprakelijk?
Jade Albert, 19-05-2021
Aansprakelijkheid
Indoor trampolineparken; erg leuk, maar wel veilig genoeg?
Jade Albert, 02-07-2020
Aansprakelijkheid, Letselschade