Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Onderverhuur via Airbnb: wie heeft recht op de winst?

Een tijd geleden schreef mijn collega Moniek de Cock over een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Een huurster van een sociale huurwoning onderverhuurde deze woning via Airbnb zonder toestemming. De vraag luidde of dit reden was om de huurovereenkomst te ontbinden en of de huurster schadeplichtig was. Dergelijke situaties hebben zich in de afgelopen jaren vaker voorgedaan. Onlangs heeft ook het gerechtshof Den Haag zich daarover uitgelaten.

Waar gaat deze rechtspraak over?

Het is gebruikelijk dat in huurovereenkomsten is vastgelegd dat de huurder de woning niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming geheel of gedeeltelijk mag onderverhuren. Hieronder wordt normaliter ook begrepen het verhuren van kamers en het verlenen van pension.

Desondanks komt het met enige regelmaat voor dat huurders de woning tóch onderverhuren, bijvoorbeeld via Airbnb. Een recent voorbeeld bespreek ik hieronder.

Wat was de situatie?

Zoals gebruikelijk was het een (particuliere) huurster van een (sociale) huurwoning niet toegestaan om haar woning onder te verhuren. Zonder dat zij van verhuurder (een woningbouwcorporatie) de benodigde toestemming had verkregen, verhuurde zij de woning binnen één jaar minstens 42 keer via Airbnb.

De verhuurder startte een procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning. Daarnaast vorderde de verhuurder een schadevergoeding, gebaseerd op de winst die de huurster met de illegale onderverhuur had gemaakt.

Het oordeel: winst is voor de (hoofd)verhuurder

De rechtbank wees de vorderingen van de verhuurder slechts gedeeltelijk toe. De verhuurder ging daarom in hoger beroep bij het gerechtshof te Den Haag. Het gerechtshof bevestigde echter het oordeel van de rechtbank: de huurovereenkomst met de huurster werd niet ontbonden, maar wel moest zij de door haar gemaakte winst afdragen aan de verhuurder.

Hoe kwam het gerechtshof tot haar oordeel?

Het gerechtshof oordeelde dat de huurster ernstig tekort was geschoten in de nakoming van haar verplichtingen uit de huurovereenkomst. Ook oordeelde zij dat de verhuurder belang had bij het stellen van een voorbeeld.

Desondanks oordeelde het gerechtshof dat het tekortschieten van de huurster (in dit geval) onvoldoende ernstig was om tot ontbinding en ontruiming over te gaan. De volgende omstandigheden waren daarbij naar het oordeel van het hof relevant:

  • er was niet gebleken van overlast;
  • hoewel sprake was van enige commerciële activiteiten, had de woning  primair haar woonfunctie behouden (huurster woonde er zelf namelijk ook nog);
  • na ontruiming zou de verhuurder (een woningbouwcorporatie) de woning in algemene zin niet meer ‘sociaal’ gaan verhuren, terwijl de huurster wel behoefte zou blijven hebben aan een alternatieve sociale woning. Daardoor zou de ruimte op de sociale woningmarkt kleiner worden;
  • de huurster heeft 22 jaar in de woning gewoond en zich verder als goed huurder gedragen;
  • de huurster was wegens psychische klachten zeer afhankelijk van een woning;
  • direct na melding van de woningbouwcorporatie is de huurster gestopt met de onderverhuur.

Hoewel er in dit specifieke geval onvoldoende grond was om de huurovereenkomst te ontbinden, werd wel geoordeeld dat er in ernstige mate in strijd met de huurovereenkomst was gehandeld. De huurster is daarom veroordeeld om alle winst die zij gemaakt had met de illegale onderhuur, bij wijze van schadevergoeding, af te dragen aan de verhuurder.

Gevolgen van deze besproken rechtspraak

Uit het oordeel van het gerechtshof kan (deels) worden afgeleid hoe een andere rechter in het vervolg in een dergelijke situatie zal oordelen. Hiermee kan dus beter worden bepaald of het zin heeft om in rechte ontbinding en ontruiming van de huurovereenkomst te vorderen én wat voor schadevergoeding kan worden gevorderd.

Rechtspraak blijft maatwerk

De bovenstaande opsomming maakt echter óók duidelijk dat het oordeel van de rechter in zaken als deze sterk afhankelijk is van de specifieke feiten en omstandigheden van het geval (een rechter levert ‘maatwerk’). Zit u in een situatie waarin sprake is van onderverhuur zonder de vereiste toestemming van verhuurder? Kijk dan goed naar alle relevante omstandigheden en win juridisch advies in.

Meer informatie
De sectie Vastgoed van MannaertsAppels Advocaten adviseert en procedeert in uiteenlopende vastgoed gerelateerde vraagstukken. Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bijvoorbeeld huur of onderhuur? Neem dan vrijblijvend contact op met Tomas Bakkes of een van onze andere specialisten.

Lees ook

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: een grijs gebied?
Madelein van der Velden, 07-07-2022
Arbeidsrecht, Geen onderdeel van een categorie
Zaak van de maand: beëindiging arbeidsovereenkomst ivm grensoverschrijdend gedrag
Sabine van Loon, 03-03-2022
Arbeidsrecht, Geen onderdeel van een categorie
Zaak van de maand: “Zwart” bijklussen voorkomen door middel van een nevenwerkzaamhedenbeding
Madelein van der Velden, 03-02-2022
Arbeidsrecht, Geen onderdeel van een categorie
Een deel van je salaris uit laten betalen in Bitcoin is niet langer toekomstmuziek.
Madelein van der Velden, 17-11-2021
Geen onderdeel van een categorie
MannaertsAppels breidt team uit met Germaine Paulusse in de rol van marketeer
Luc Oomen, 11-12-2020
Geen onderdeel van een categorie