Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Kermisongevallen, wie is daarvoor aansprakelijk?

Kermisongevallen beheersen het nieuws in de week van de Tilburgse kermis. De vraag dient zich aan wie aansprakelijk kan worden gehouden voor de schade die als gevolg van zo’n ongeval ontstaat?

Nieuws

“Kind bekneld onder Tilburgse kermisattractie en raakt zwaargewond”

Deze krantenkop gaat over een kindje van drie jaar dat in de kermisattractie ‘Die fantastische Reise’ op de Tilburgse kermis klem is komen te zitten onder een karretje en daardoor ernstig gewond raakte aan zijn arm.

“Ramp-attractie blijft rest van de Tilburgse Kermis dicht na waarschuwing fabrikant”

Deze krantenkop heeft betrekking op de attractie ‘fire ball’ waarmee deze week in Ohio een dodelijk ongeval gebeurde, doordat een arm van de attractie afbrak. Een dergelijke attractie staat ook opgesteld op de Tilburgse kermis. De attractie is inmiddels gesloten in afwachting van het onderzoek naar hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

Veiligheidsvoorschriften kermisattractie

Kermisattracties worden steeds mooier en spectaculairder. Maar hoe zit het met de veiligheid?

Vooropstaat dat een kermisattractie geen gevaar mag opleveren voor de gebruikers ervan. In het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen is daarom onder andere geregeld dat:

  • de attracties goed onderhouden moeten worden;
  • de attracties met regelmaat gekeurd moeten worden;
  • de attracties aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden moeten voldoen;
  • waarschuwingsborden en instructies van personeel moeten wijzen op mogelijke gevaren (bepaalde lengte, niet geschikt voor zwangere vrouwen of hartpatiënten etc.);
  • de attractie alleen in werking mag zijn als het geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van bezoekers;
  • impulsief gebruik en gedrag van kinderen ingecalculeerd moet zijn.

Wie is er aansprakelijk bij letselschade na een ongeval met een kermisattractie?

Op grond van artikel 6:173 BW is de kermisexploitant die een kermisattractie bezit aansprakelijk voor schade door een gebrek aan de attractie.

Is de kermisexploitant geen eigenaar van de attractie, maar huurt hij deze van een ander, kan hij toch worden aangesproken. In de wet wordt de aansprakelijkheid namelijk ‘doorgeschoven’ naar de bedrijfsmatig gebruiker van de attractie (artikel 6:181 BW).

Een andere mogelijkheid is om de producent van de attractie aan te spreken op grond van productaansprakelijkheid (artikel 6:185 BW). Dat kan echter alleen als een gebrek al bij levering (in het verkeer brengen) bestond. Dat is vaak heel lastig te bewijzen. Zeker bij een attractie als de ‘fire ball’ die gebouwd en geleverd is in 1998 en al die jaren goed heeft gefunctioneerd.

Wanneer is er sprake van een gebrek aan de attractie?

Van een gebrek is sprake wanneer niet voldaan is aan de aan de attractie te stellen eisen, zodanig dat er geen veilig gebruik van de attractie kan worden gemaakt. Die aan de attractie te stellen eisen zien onder andere op de deugdelijkheid van het materiaal, het onderhoud van de attractie, maar bijvoorbeeld ook op het naleven van veiligheidsvoorschriften. Een kermisattractie kan namelijk ook gebrekkig zijn wanneer bijvoorbeeld een beschermbeugel ontbreekt of deze niet goed is aangedrukt, waardoor er te veel ruimte bestaat tussen de persoon en de beugel.

Aansprakelijkheid kermisongevallen

Voor de aansprakelijkheidsvraag is het steeds van belang te weten wat er precies is gebeurd. Die informatie is ook zeer van belang om ongevallen als deze in de toekomst te voorkomen zodat eenieder van de spectaculaire attracties op alle kermissen kan blijven genieten!

Meer weten?
Wilt u meer weten over aansprakelijkheid voor kermisongevallen of heeft u andere vragen over aansprakelijkheid of letselschade, neem dan contact op met Madelon Beljaars of één van de andere letselschadespecialisten van ons kantoor.

Lees ook

Stijn Kerkhof letselschadeadvocaat MannaertsAppels Tilburg
Aansprakelijkheid van werkgevers voor burn-out
Stijn Kerkhof, 18-04-2018
Aansprakelijkheid, Arbeidsrecht, Letselschade
Stijn Kerkhof letselschadeadvocaat MannaertsAppels Tilburg
Waar kan ik stormschade melden?
Stijn Kerkhof, 19-01-2018
Aansprakelijkheid, Letselschade
Mark van Kempen advocaat aansprakelijkheidsrecht Tilburg MannaertsAppels
Speelt Nefit met vuur…?
Mark van Kempen, 10-01-2018
Aansprakelijkheid, Letselschade, Ondernemingsrecht
Mark van Kempen advocaat aansprakelijkheidsrecht Tilburg MannaertsAppels
Bezint eer ge ontbindt!
Mark van Kempen, 03-01-2018
Aansprakelijkheid, Letselschade