Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Is uw vlucht gewijzigd, vertraagd, geannuleerd of overboekt? Claim uw vergoeding!

Het hele jaar heeft u hard gewerkt en uw vakantiedagen opgespaard om dan eindelijk te genieten van uw welverdiende vakantie. Op de valreep ontvangt u een e-mailbericht van de vliegtuigmaatschappij: uw vlucht is gewijzigd. Slecht nieuws, want u komt hierdoor uren later op de plaats van bestemming aan. Het goede nieuws is dat u mogelijk recht heeft op een compensatie. Deze kan oplopen tot wel € 600,00 per persoon! Ook in geval van overboeking, vertraging of annulering van uw vlucht heeft u mogelijk recht op een vergoeding.

Geannuleerde of overboekte vlucht

Een geannuleerde vlucht is het niet uitvoeren van een geplande vlucht waarop ten minste één plaats was geboekt. Een vliegtuigmaatschappij mag uw vlucht annuleren. U kunt in dit geval kiezen voor een volledige terugbetaling van het ticket binnen zeven dagen tegen de prijs waarvoor u het heeft gekocht. Echter, uw reis vervalt dan. U kunt ook kiezen voor een vervangende vlucht.

Indien u kiest voor een vervangende vlucht, heeft u geen recht op terugbetaling van uw ticket. Wel heeft u recht op verzorging. Dit houdt in dat de vliegtuigmaatschappij gratis maaltijden en verfrissingen aanbiedt, in redelijke verhouding tot de wachttijd. Ook vervoer tussen de luchthaven en de plaats van de accommodatie krijgt u gratis van de vliegtuigmaatschappij en indien noodzakelijk, krijgt u een gratis hotelaccommodatie.

Bovendien heeft u sommige gevallen heeft u recht op een financiële compensatie. Dit is afhankelijk van het moment dat de vliegtuigmaatschappij u informeert over de annulering. Indien de vliegtuigmaatschappij uw vlucht annuleert en u tenminste twee weken voor de geplande vertrektijd hierover informeert, heeft u geen recht op een compensatie. Is de annulering van uw vlucht tussen twee weken en zeven dagen voor de geplande vertrektijd meegedeeld? Dan heeft u recht op een vergoeding, mits u meer dan twee uur eerder bent vertrokken of vier uur later bent aangekomen op uw bestemming. Wordt de annulering u minder dan zeven dagen voor de geplande vertrektijd meegedeeld, dan heeft u recht op een vergoeding indien u één uur eerder bent vertrokken of twee uur later bent aangekomen.

Gewijzigde vlucht

Ook bij een gewijzigde vlucht heeft u mogelijk recht op een compensatie, bijvoorbeeld in het geval wanneer de vliegtuigmaatschappij besluit via een andere route te vliegen.

Net als bij een geannuleerde vlucht, is het van belang wanneer de vliegtuigmaatschappij uw vlucht wijzigt. Indien dit tenminste twee weken voor de geplande vertrektijd is, heeft u geen recht op een compensatie. Indien uw vliegtuigmaatschappij u de wijziging tussen twee weken en zeven dagen voor de geplande vertrektijd meedeelt, heeft u recht op een vergoeding wanneer u meer dan twee uur eerder bent vertrokken of vier uur later bent aangekomen op uw bestemming. Wordt de wijziging u minder dan zeven dagen voor de geplande vertrektijd meegedeeld, dan heeft u recht op een vergoeding indien u één uur eerder bent vertrokken of twee uur later bent aangekomen.

Vertraging  

Op grond van de Europese Verordening 261/2004 hebt u recht op een financiële compensatie bij vluchtvertraging. Dit is afhankelijk van de vertragingstijd die u heeft opgelopen. U heeft recht op een compensatie indien:

  • de vlucht twee uur of meer is vertraagd bij een vlucht tot en met 1.500 km;
  • de vlucht drie uur of meer is vertraagd bij vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 km en voor alle andere vluchten tussen 1.500 en 3.500 km;
  • de vlucht vier uur of meer is vertraagd bij vluchten buiten de Europese Unie van meer dan 3.500 km.

 Hoogte van de compensatie

De hoogte van de compensatie is afhankelijk van uw bestemming.

  • € 250,00 voor alle vluchten tot en met 1.500 km;
  • € 400,00 voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 km, en voor alle andere vluchten tussen 1.500 en 3.500 km;
  • € 600,00 voor alle andere vluchten.

Uitzonderingen: buitengewone omstandigheden

Er bestaat geen recht op compensatie indien de annulering of vertraging een gevolg is van buitengewone omstandigheden. Hierbij kunt u denken aan stakingen, extreme weersomstandigheden of veiligheidsproblemen.

Waar is dit geregeld?

Eerdergenoemde vergoedingen vinden hun grondslag in de EG Verordening 261/2004. Daarnaast heeft het Europese Hof van Justitie zich hierover uitgelaten in de arresten Sturgeon (C?402/07 en C?432/07), Nelson/Lufthansa (C-581/10), TUI c.s. – Civil Avation Authority (C-629/10) en volgde hierna diverse uitspraken van de Nederlandse rechter.

Wilt u meer weten of wilt u weten of u recht heeft op een compensatie?

Samen met u kijken wij of u recht heeft op een compensatie bij annulering, wijziging of vertraging van uw vlucht. Vaak zijn vliegtuigmaatschappijen moeilijk bereikbaar en wordt u van het kastje naar de muur gestuurd. Indien u recht heeft op een compensatie, kunnen wij deze voor u claimen bij de vliegtuigmaatschappij. Een brief van een advocaat heeft vaak meteen de juiste impact. Neem hiervoor contact op met Sharon de Rijder.

Lees ook

Temperaturen van uw werknemers tijdens Covid-19: mag dit?
Sabine van Loon, 01-12-2020
Geen onderdeel van een categorie
Update: Wet Franchise aangenomen!
Astrid Jansen, 12-08-2020
Geen onderdeel van een categorie, Ondernemingsrecht
Impact van het coronavirus op de werkvloer
Annemieke Siebrand, 12-03-2020
Arbeidsrecht, Geen onderdeel van een categorie, IE/ICT/Privacy, Ondernemingsrecht
Privacyaspecten bij softwaregebruik en softwareontwikkeling
Maaike van Santvoort, 28-01-2019
Geen onderdeel van een categorie, IE/ICT/Privacy