Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Huurachterstand: wat te doen?

Als verhuurder verhuurt u uw bezit natuurlijk het liefste aan een ‘nette’ huurder; een huurder waarvan u zo min mogelijk ‘last’ heeft en die de huur maandelijks op tijd betaalt. Helaas komt het in de praktijk geregeld voor dat verhuurders op enig moment te maken krijgen met een huurder die de huur niet, niet tijdig, of niet volledig betaalt. Dan rijst de vraag of, en zo ja hoe, zij zo snel mogelijk van de huurder af kunnen komen.

In het artikel dat hieronder kan worden gedownload, ga ik daar in algemene zin op in. Daarin schets ik de verschillende procedures die kunnen worden gevoerd om tot ontbinding en ontruiming van het gehuurde te komen, de richtlijnen die de rechter daarbij hanteert en geef ik verhuurders op dit punt een aantal tips.

In een procedure tegen de huurder wordt uiteraard niet alleen de ontbinding en ontruiming van het gehuurde gevorderd, maar ook de huurachterstand en de eventuele andere financiële vorderingen op de huurder (denk bijvoorbeeld aan een vergoeding van de proceskosten en, in geval van bedrijfsruimte, aan de contractuele boetes). Om die financiële vorderingen – bij toewijzing – vervolgens op de huurder te kunnen verhalen, zal de huurder natuurlijk wel verhaal moeten bieden.


Meer informatie

Wilt u meer weten over huur? Neem dan contact op met Moniek de Cock of een van de andere huurrechtadvocaten binnen ons kantoor.

Lees ook