Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Chroom 6 Tilburg: collectief procederen nu weinig zinvol, individuele procedure(s) mogelijk wel

Een groep slachtoffers in de Tilburgse Chroom-6 kwestie heeft aangegeven de gemeentelijke ‘Regeling tegemoetkoming chroom-6’ (hierna: Regeling) aan te gaan vechten bij de rechter. Deze reactie volgde direct nadat de gemeenteraad in de nacht van 19 februari 2019 akkoord ging met de voorgestelde Regeling. Stijn Kerkhof beantwoordt onder meer de vraag of deze groep succes zal hebben bij de rechter.

Wat houdt de Regeling in?

De Regeling biedt een financiële tegemoetkoming van € 7.000 (netto) voor alle betrokkenen. Daar komt een vergoeding (tussen € 5.000 en € 40.000 netto) bij als iemand een ziekte heeft die door chroom-6 veroorzaakt kan zijn. Voorwaarde voor die ziektevergoeding is dat men tussen 2004 tot en met 2010 bij tROM werkte.

Individuele acties over de hoogte van de schadevergoeding meest zinvol nu

Het starten van een collectieve gerechtelijke procedure ter verkrijging van een hogere schadevergoeding – dan nu via de minnelijke Regeling wordt geboden – zal volgens Stijn Kerkhof niet succesvol zijn. In een collectief zal namelijk alleen een verklaring voor recht gevorderd kunnen worden waaruit blijkt dat de Gemeente Tilburg, NedTrain en/of het Spoorwegmuseum aansprakelijk zijn. Het vaststellen van de gestelde zorgplichtschending zal ondertussen het probleem niet meer zijn. Een rechter zal bij een collectieve actie echter niet mogen oordelen over de hoogte van de schadevergoedingen (zie artikel 3:305a lid 3 BW). Collectief procederen is op dit moment dus weinig zinvol.

Stijn Kerkhof raadt slachtoffers aan de Regeling te accepteren. Daarnaast kunnen slachtoffers zich door een letselschade advocaat laten adviseren over de haalbaarheid van een individuele civiele procedure ter verkrijging van een aanvullende schadevergoeding. Door acceptatie van de minnelijke regeling doen slachtoffers immers geen afstand van hun recht om volledige schadevergoeding te vorderen via een civiele procedure. Dat blijkt nadrukkelijk uit artikel 2 lid 1 van de Regeling. Er is dus geen sprake van finale kwijting door acceptatie van de Regeling.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de Chroom-6 kwestie, neem dan contact op met Stijn Kerkhof of één van de andere letselschadespecialisten van ons kantoor.

Lees ook

Indoor trampolineparken; erg leuk, maar wel veilig genoeg?
Jade Albert, 02-07-2020
Aansprakelijkheid, Letselschade
Maaltijdbezorger? Dit moet je weten over de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen.
Stijn Kerkhof, 20-01-2020
Aansprakelijkheid, Arbeidsrecht
Appen op de fiets per 1 juli strafbaar! En wat als je daardoor een ongeval veroorzaakt?
Madelon Beljaars, 01-07-2019
Aansprakelijkheid, Letselschade
Schadevergoeding Chroom-6 in Tilburg: de verdere afwikkeling
Stijn Kerkhof, 01-02-2019
Aansprakelijkheid, Arbeidsrecht, Letselschade