Ondernemende advocaten voor de ondernemer

Blogserie nieuwe arbeidsrechtwetgeving (deel 1): wat houdt het in?

Er is een wetswijziging op komst! Per 1 augustus 2022 zal de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking treden. Deze wet vloeit voort uit een, de naam zegt het al, Europese richtlijn en deze richtlijn moet uiterlijk 1 augustus 2022 in de Nederlandse wet zijn geïmplementeerd. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.  Wat houdt dit wetsvoorstel in en wat betekent het voor de praktijk?

Het doel van de Richtlijn

De Europese Richtlijn heeft tot doel om arbeidsvoorwaarden te verbeteren door deze transparanter en meer voorspelbaar te maken en werknemers meer zekerheid te bieden. Werknemers moeten tijdig en schriftelijk, maar vooral volledig geïnformeerd worden over hun essentiële arbeidsvoorwaarden.  Dat betekent op tijd weten wanneer je wel en niet moet werken, duidelijkheid over scholingskosten en andere arbeidsvoorwaarden en voldoende zekerheid.

De richtlijn is van toepassing op werknemers. Bijzonder is dat de richtlijn expliciet verwijst naar nieuwe vormen van werk die bijdragen aan innovatie en groei van de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt. Met name met het oog op deze nieuwe vormen van arbeid,  zoals platformarbeid en flexibele contracten, worden nu minimumvereisten gesteld aan de arbeidsvoorwaarden.

De inhoud van de Richtlijn

Transparantie en duidelijkheid voor werknemers dus, dat is het doel van de Richtlijn. Hoe moet dat worden bereikt? Ofwel, wat houdt de Richtlijn (en straks de Nederlandse wet) in de praktijk in?

De Richtlijn bepaalt dat werkgevers moeten voldoen aan een behoorlijke informatieplicht, er wordt een maximale proeftijd bepaald en er komen nieuwe regels ten aanzien van nevenwerkzaamheden, scholing en de oproepovereenkomst.

Sommige regels uit de richtlijn hebben voor Nederland niet een enorme impact, omdat we dit al goed geregeld hebben. Er zijn ook een paar regels die wel degelijk impact hebben, zeker op de arbeidsovereenkomsten, die op enkele punten gewijzigd dienen te worden.

Belangrijkste wijzigingen van de Nederlandse wet

Er zijn nog drie belangrijke thema’s die bij de implementatie van de Richtlijn voor wijzigingen gaan zorgen in Nederland:

  1. Het nevenwerkzaamhedenbeding wordt aan banden gelegd;
  2. De scholingsverplichting van de werkgever wordt uitgebreid en niet in alle gevallen mag een werkgever meer een studiekostenregeling overeengekomen;
  3. Werknemers met oproepovereenkomsten moeten meer zekerheid krijgen.

Mijn collega Madelein van der Velden en ik zullen alle wijzigingen in een serie van blogberichten bespreken, zodat je tijdig op de hoogte bent van wat er per 1 augustus 2022 voor jou verandert. We leggen je uit wat de richtlijn en de wetswijziging betekent voor de praktijk, hoe je daar praktisch mee om dient te gaan en wat er van jou als werkgever wordt verwacht (bijvoorbeeld het aanpassen van de arbeidsovereenkomsten). Uiteraard houden we je de komende maanden ook op de hoogte van het Nederlandse wetgevingsproces.

De blogserie

Om je op de hoogte te brengen en houden van wat de Richtlijn inhoudt en wat je er in de praktijk mee moet en kunt hebben we serie van 5 blogs geschreven. Deze serie is inmiddels volledig uitgebracht en kun je hier downloaden:

 

Wil je meer informatie over de Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de praktijk? Neem gerust contact op met Janneke Jacobs of Madelein van der Velden of één van onze andere arbeidsrechtspecialisten.

Lees ook

Concurrentiebeding mogelijk op de schop
Sanne Luiten, 05-03-2024
Arbeidsrecht
Geen loonsanctie, maar wel een billijke vergoeding?
Madelein van der Velden, 30-11-2022
Arbeidsrecht
Ontslag op staande voet. Waarmee moet je rekening houden?
Sabine van Loon, 06-10-2022
Arbeidsrecht
Overtreding van het concurrentie- en relatiebeding: € 500.000,- boete!
Madelein van der Velden, 01-09-2022
Arbeidsrecht
Arbeidsovereenkomst beëindigen, maar beperkt dossier.
Sabine van Loon, 18-08-2022
Arbeidsrecht